Reitit & miehet priimakunnossa

reittitalkoot_kuva_minna_virtanen_5

12.3.2018

Päitsi ajetaan kevään kynnyksellä, mutta kilpailun rakentaminen aloitetaan jo kuukausia aikaisemmin. Kymmenet ihmiset pitävät huolen esimerkiksi siitä, että Päitsin maastokokeet ovat kunnossa, kun ensimmäiset kuskit starttaavat niille kisaamaan.

Risto Heikkosen syntymäkodin mailla kulkee yksi Päitsin maastokoe, ja toinen halkoo vaimon kotitilan maita. Nuorempana Heikkonen osallistui itsekin Päitsille kilpailijana, ja tällä hetkellä hän huoltaa kahta maastokoetta – juurikin niitä, jotka sijaitsevat hänen ja vaimon kotimailla.

-          Noin viitisen aktiivista ajajaa tarvitaan pitämään niitä kunnossa, Heikkonen toteaa.

Päitsin maastokokeiden kunnossapito alkaa jo syksyllä ennen kuin lumi sataa maahan.

-          Ihan ensimmäiseksi täytyy niittää pois heinät sun muut reitille kesän aikana ilmestyneet esteet. On paljolti lumen määrästä kiinni, minkä verran ajoa reitti vaatii sitten talven mittaan. Jos lunta on vähän, niin se ei vaadi niin paljon ajamista.

Tänä vuonna lumitilanne on hyvä, joten Heikkosella ja muilla reittien huoltajilla on riittänyt ajamista, jotta pätkät pysyvät hyvinä. Jos lunta sataa kerralla hyvin paljon, niin ensin reittejä saatetaan ajaa auki moottorikelkalla, mutta pääosin niitä huolletaan pyörillä ajamalla.

Pienet jalkoihin laitettavat sukset ovat avuksi spooria ja jalkauria tehtäessä.

-          Suksilla on helpompaa, kun jalka pysyy paremmin lumen päällä. Jalkauraa niillä suksilla siis tehdään, Heikkonen selventää.

Suksien kanssa ei kovin kovaa huristella, koska vaihteiden vaihtaminen ja jarruttaminen ei oikein luonnistu ne jalassa. Niitä käytetäänkin siis vain reittejä huollettaessa.

Jotta kaikki Päitsin maastokokeet olisivat valmiina suurta suomalaista seikkailua varten, tarvitaan kymmeniä aktiivisia ajajia. Heille, kuten kaikille muille Päitsin taustalla toimiville henkilöille, kuuluu iso kiitos – ilman heitä ei Päitsiä ajettaisi.

Toisaalta Päitsi pitää huolen myös monen miehen ja naisen terveydestä.

-          Sitä tulee lähdettyä ajamaan, kun täytyy pitää reitit kunnossa, ja ajaminen on toki hyvä liikuntamuoto. Pysyy mieskin samalla kunnossa, Heikkonen kiittelee.

Päitsin ratamestari Jouni Koutonen vahvistaa, että tällä hetkellä kaikki maastokokeet ovat ihanteellisessa kunnossa.

Reitti odottaa ajajiaan. Ovatko hekin jo valmiina tämänvuotiseen seikkailuun?

ratamestari_helmikuu_2018_4
ratamestari_helmikuu_2018_3
ratamestari_helmikuu_2018_2

Teksti: Milla Vahtila

Kuvat Päitsin reittien huoltotalkoista, kuvaajina Minna Virtanen & Jouni Koutonen